Miljøfotavtrykket må ned

Jeg leser meg opp på med boka Thecarbon footprint of everything av Mike Berners-Lee, og lærer masse. Jeg elsker ris, men det kan vi med fordel kutte ned på, det slippes ut mellom 2,5 og 6,1 kg CO2 per kilo ris! Se bildene under for mer info. Det samme med røde roser, importert og utenom sesong (ingen enormt stor post, men mannen liker å kjøpe blomster).

Biff har vi sjelden, og den visste jeg var høy på utslipp. Nye olabukser blir det heller ikke, fra når er det Fretex og Finn.no som gjelder. Fly skal vi heller ikke bruke. Og jordbær utenom sesong er helt på trynet. Men barna får vi ikke gjort noe med :) Men til dere som ikke har barn, dere vant utslippsstesten (som vist på siste bilde øverst) 

PS: Neste år skal Eivind, barna og jeg prøve å minke vårt miljøfotavtrykk, i samarbeid med NRK og programmet Norge Nå (det blir direktesending fra vårt hus og studio her på
Galleberg den 2.1. Kl 20:25). Moro å «jobbe» litt med TV igjen! 

Gjennomsnittsnormannen har et utslipp på 8,6 tonn CO2 (2016, Energi og klima).
For at jorda skal være bærekraftig, må hver person ned på ett tonn. Vi nordmenn er
ekstreme overforbrukere. Verstingene er fly, cruiseskip og rødt kjøtt.

Qatar er landet i verden med desidert høyest CO2-utslipp per innbygger – 47,8 tonn i 2016. Mange land i Afrika har svært lave utslipp per innbygger. Aller minst CO2 slippes det ut i Burundi og Somalia med bare 0,04 tonn per innbygger i 2016.

Vil du sjekke ditt eget miljøfotavtrykk kan du prøve noen av disse kalkulatorene:

No comments:

Post a Comment