ABOUT GUNILLA

Så lenge jeg kan huske har jeg tegnet og malt, og siden 2003 har jeg jobbet heltid som kunstner. Det er humoristiske og melankolske ku- og fuglemotiver jeg er mest kjent for.

Katalog av alle verk kan du finne ved å linke deg videre her.

Kuene kom i 2003, og i 2009 begynte jeg også å jobbe med fugler som tema, og da spesielt de utrydningstruede. Hele en av tre fuglearter er truet i Norge og globalt. Jeg jobber også med mange forskjellige miljøvernprosjekter, både alene, med andre kunstnere og designere, og med WWF, Naturvernforbundet, NRK og Framtiden i våre hender, for å nevne noen. Kjernetemaene er matavfall, søppel, forurensning og vern av natur. Siden 2018 har min design-ektemann, Eivind Stoud Platou, og jeg hatt årlige utstillinger sammen, med fokus på gjenbruk og miljøvern.  

Det har blitt mer enn 50 separatutstillinger og over 90 kollektivutstillinger siden debuten i 2003. Se utstillingsliste her. Kommende utstillinger finner du her.

Jeg jobber med alle typer medier: olje, akryl, akvarell, pastell, gouache, tusj, fargeblyanter og blekk. Arbeider blir til på lerret, papir eller MDF-plater. Jeg har jobbet mye med litografi som uttrykksform, og har trykket lito hos Fredriksens Grafikk, Stentrykk, Jørund Sørensen og Tidaholm litografiska verkstad. Serigrafi (silketrykk) og DGA (digitalt grafisk arbeid) er også teknikker jeg benytter mye. 

Til mindre arbeider bruker jeg ofte en tegneseriaktig utrykksform, som samtidig har naturalistiske elementer i seg. I de store maleriene mine bruker jeg en blanding av naturalistisk tegning kombinert med et nonfigurativt utrykk. Det er mange steg i male- og tegneprosessene. Det tar uker, gjerne måneder å bli ferdig med et verk. Alle lagene skal tørke før neste går på. Til slutt legges det på en ferniss, som i tillegg til å beskytte bildet, gjør det enklere å tørke støv av det, og som i tillegg får fargene til å poppe litt ekstra. 

Idéen til de humoristiske kubildene mine kom da jeg jobbet i Spania i 2003. Det begynte som noe jeg syslet med på si på kveldene. Før dette hadde jeg kun jobbet med naturalistisk fremstilling av kuer. Men folk lo da de så de naivistiske kuene mine, og det har blitt de små, komiske (og noen ganger melankolske) kubildene jeg har laget og solgt mest av, det hadde jeg ikke trodd da jeg begynte å lage dem! Jeg har nok nærmere 1000 kubilder på samvittigheten.

Kuene har fått nye former ettersom årene går. Og nå vet jeg ikke hva figurene ligner aller mest, mulig de er «alt som er gøy på landet» i ett, som min forfattervenn Dag Evjenth kaller dem.


Comments

Popular Posts